fbpx

Błonnik kakaowy

Błonnik kakaowy jest preparatem otrzymywanym z prażonej łuski kakaowej poprzez oczyszczenie, mikronizację (rozdrabnianie mechaniczne do rozmiarów kilkunastu-kilkudziesięciu mikronów) i sterylizację (cieplno-parową). Proces produkcji jest wyłącznie procesem fizycznym, produkt nie zawiera żadnych dodatkowych substancji chemicznych w 100% jest produktem naturalnym. Mikronizacja cząsteczek powoduje zwiększenie powierzchni czynnej preparatu, co w istotny sposób wpływa na wzrost jego bioaktywności. Produkt nie zawiera konserwantów, przeciwzbrylaczy i innych dodatkowych substancjichemicznych. Błonnik kakaowy to naturalny „pomocnik” w walce z nadwagą. Najwyższa zawartość frakcji nierozpuszczalnej (ok. 58 %), pozwala w łagodny, naturalny i smaczny sposób redukować głód i łaknienie. Dodany do produktów mlecznych, lodów, koktajli bądź shake’ów, pomoże kontrolować każdą dietę. Dodany do ciasta zamiast kakao, wydłuży też jego trwałość. Błonnik po spożyciu chłonie wodę i pęcznieje w przewodzie pokarmowym dając poczucie sytości – zapobiega tyciu. Błonnik zwiększa perystaltykę i przyśpiesza proces wydalania masy pokarmowej. Skraca to czas kontaktu toksycznych substancji ze ścianą jelit, czas absorpcji tłuszczów, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i triglicerydów. Błonnik jest prebiotykiem przyczyniającym się do rozwoju mikroflory jelitowej, tworząc naturalne podłoże i pożywkę dla bakterii probiotycznych. -wspomaga perystaltykę jelit -wspomaga pracę przewodu pokarmowego -wspomaga pracę korzystnych bakterii układu pokarmowego -nie podwyższa wartości energetycznej posiłku. Opis: Sypki proszek o jednolitej łatwo rozsypującej się konsystencji (dopuszcza się lekkie zbrylenia). Barwa brązowa. Smak i zapach charakterystyczny dla kakao, bez posmaków i zapachów obcych.Cechy charakterystyczne: smak i zapach zbliżony do proszku kakaowego. Teobromina – główny alkaloid występujący w kakao odpowiedzialny za jego własności biologiczne działa rozszerzająco na oskrzela, słabo moczopędnie oraz lekko pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy. Ze względu na charakterystyczny brązowy kolor, jest znakomitym barwnikiem naturalnym. Sypki proszek o jednolitej łatwo rozsypującej się konsystencji (dopuszcza się lekkie zbrylenia). Barwa ciemnobrązowa. Smak lekko kwaśny charakterystyczny dla proszku kakaowego, bez posmaków obcych. Zapach charakterystyczny dla kakao, bez zapachów obcych. Zastosowanie: Preparat można stosować jako dodatek do wyrobów piekarniczych, cukierniczych, przetworów mleczarskich. Zastępuje od 30% do 100% proszku kakaowego w wypiekach i produktach czekoladowych. Nie zaobserwowano zasadniczych różnic w smaku i barwie preparatu pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego preparat można stosować jako dodatek do wyrobów piekarniczych, cukierniczych, przetworów mleczarskich, produktów w formie „instant”, müsli. Może być używany w produkcji jako zamiennik substancji zagęszczających oraz jako barwnik. Błonnik kakaowy, w odróżnieniu od zwykłego proszku kakaowego zawiera mniej tłuszczów i cukrów, przy porównywalnym (nieco niższym) poziomie teobrominy. Suplementacja codziennej diety w błonnik. Preparat polecany jest dla osób prowadzących siedzący tryb życia, o małej aktywności ruchowej oraz dla osób odchudzających się z tendencjami do zaparć Podczas przyjmowania preparatu zalecane jest przyjmowanie dużej ilość płynów. Spożywanie błonnika bez jednoczesnej dużej ilości płynów może nawet nasilić zaparcia. Regularne spożywanie błonnika pomaga zrzucić zbędne kilogramy . Korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, przez co przeciwdziała zaparciom. Pomaga eliminować z organizmu toksyny i metale ciężkie. Spożywanie błonnika obniża poziom cholesterolu oraz pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Okres przechowywania: 12 miesięcy Wartości odżywcze w 100g błonnika wartość energetyczna 102.5kcal/430kJ błonnik całkowity 65g błonnik rozpuszczalny 12.2g błonnik nierozpuszczalny 52.8g białko 19.5g węglowodany 2.2g tłuszcz 2.5g Jak działa błonnik? Oba rodzaje błonnika występują w każdej roślinie w różnych proporcjach, stąd różne działanie każdej rośliny. Pęcznieje w żołądku – wywołuje uczucie sytości Wiąże i usuwa metale ciężkie i toksyny z pożywienia Wiąże i usuwa cholesterol z pożywienia Chroni przed nadciśnieniem tętniczym Zapobiega powstawaniu żylaków Przeciwdziała uporczywym zaparciom (błonnik nierozpuszczalny) Działa przeciwbiegunkowo (błonnik rozpuszczalny) Spożywany regularnie obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego Spożywany regularnie obniża ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet Zaleca się spożywanie 30-70g błonnika dziennie na osobę. Polacy spożywają 8-12g błonnika dziennie. 38 milionów Polaków powinno dziennie zjadać 950 ton błonnika dodatkowo Błonnik naturalny będący niestrawną częścią pokarmu roślinnego jest niezwykle istotnym składnikiem odpowiednio zbilansowanej diety. Wspomaga pracę przewodu pokarmowego, pobudzając funkcje żucia i wydzielania śliny, buforując i wiążąc nadmiar kwasu solnego w żołądku, wiążąc wodę oraz regulując wypróżnienia. A czy wiesz, jaki ma wpływ błonnik na odchudzanie? Pożywienie bogate w błonnik daje uczucie sytości, tym samym zmniejszając apetyt i ograniczając podjadanie. Ponadto, błonnik zwiększa wydzielanie soków trawiennych i pobudza ukrwienie jelit. Obecne w nim składniki, takie jak beta-glukany czy pektyny, ograniczają wchłanianie cholesterolu, dzięki czemu jest on wskazany dla osób zmagających się z chorobami układu krążenia oraz jako środek zapobiegawczy tym chorobom. O jego obecność w organizmie powinny zadbać także osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż skutecznie obniża stężenie glukozy we krwi. Zastępnikiem naturalnego błonnika może być błonnik witalny stanowiący nierozpuszczalną frakcję błonnika zbudowanego z celulozy i ligniny, umożliwiający wyrównanie dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. NIESTRAWIONY POKARM ZALEGA DNIAMI, BEZ NASZEJ POMOCY NIE MA PRAWA PRZESUNĄĆ SIĘ DALEJ DO WYDALENIA I STĄD 60 % ŚWIATOWEJ POPULACJI CIERPI NA BRAK REGULARNEGO WYPRÓŻNIANIA. Polski Błonnik kakaowy 500g Błonnik jest niezwykle istotnym elementem wspomagającym odchudzanie. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, pobudzając perystaltykę jelit oraz wpływa na procesy trawienia i przyswajania składników odżywczych. Zastosowanie: Siedzący tryb życia, żywność bogata w nasycone tłuszcze i cukry, zanieczyszczenie środowiska i codzienny stres zaburzają prawidłową przemianę materii i powodują zatrucie organizmu. W efekcie odczuwamy zmęczenie, apatię, senność, gorszą koncentrację Działanie : – naturalny produkt polecany w odchudzaniu – reguluje prace przewodu pokarmowego i pobudza perystaltykę jelit – wpływa na procesy trawienia i przyswajania – w naturalny sposób likwiduje wszelkiego rodzaju zaparcia – korzystnie obniża poziom cholesterolu oczyszczając organizm – pomaga w trawieniu i lepszemu przyswajaniu – neutralizuje wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia – wiąże jony sodu i korzystnie wpływa na ciśnienie krwi – w naturalny i zdrowy sposób oczyszcza organizm z resztek pokarmowych – pomaga w trawieniu i lepszemu przyswajaniu substancji odżywczych zawartych w pokarmach – neutralizuje wolne rodniki Stosowanie: Najlepiej spożyć na ok. 30 min przed posiłkiem. Zaleca się spożycie od 1 do 3 razy dziennie, w porcjach od 3g do 10g ( 1 do 3 łyżeczek od herbaty) w zależności od potrzeb. Maksymalna porcja dzienna zawiera 30g błonnika. Skład: Mikronizowana łuska kakaowca(Błonnik kakaowy) Dawkowanie: Stosować 3 razy dziennie po 1 pełnej łyżeczce (około 5g-10g). Najlepiej spożywać jako dodatek do jogurtu, mleka, musli, soków owocowych i warzywnych, sałatek, ciast, sosów oraz innych potraw. Po spożyciu popić dużą ilością wody(minimum 250 ml). Dodatkowe Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed światłem. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia (50 g) w ciągu dnia. Nie spożywać produktu na sucho. W przypadku spożycia ilości większej niż zalecana dzienna porcja wskazana przez producenta mogą wystąpić objawy dyskomfortu w jamie brzusznej. Produkt dla dorosłych. Kobiety karmiące i ciężarne powinny skonsultować się z lekarzem. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Cechy: Nie zawiera laktozy, Nie zawiera glutenu, Nie zawiera cukru, Nie zawiera oleju palmowego, Nie zawiera soi, Nie zawiera orzechów, Nie zawiera substancji zbrylających, Nie zawiera konserwantów, Produkt wegetariański, Produkt wegański, Produkt niesiarkowany, Produkt ekologiczny.

KAKAO

Kakao 100 gram ( oferujemy opakowania od 20 gram do 1000 gram )

JEST TO ODMIANA SUROWA (RAW) – CZYLI NIE PODDANA OBRÓBCE TERMICZNEJ !! DZIĘKI TEMU POSTAĆ TA JEST PEŁNOWARTOŚCIOWYM POŻYWIENIEM BOGATYM W CAŁE SPEKTRUM SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH I PIERWIASTKÓW !!

Naturalne bez dodatków !!! Produkt pakowany jest w opakowanie typu „doypack” ze struną co pozwala na zachowanie długiej świeżości, gdyż można takie opakowanie wielokrotnie otwierać i zamykać a samo opakowanie jest trwałe co jest istotne podczas transportu.

Dlaczego warto zdecydować się na kakao?

Kakao mają wiele cennych właściwości.

– Ponad 50% ich masy to tłuszcz. Ale nie byle jaki! To cenne kwasy tłuszczowe Omega-6! To najlepszy i najcenniejszy tłuszcz polecany przez dietetyków całego świata !

– Zawierają białko podstawowy budulec.

– Kofeinę szczególnie istotną dla wszystkich, którzy pragną naturalnego pobudzenia.

– Poza tym kakao są nośnikiem pierwiastków takich jak: magnez, żelazo, chrom, mangan.Nie zawierają cukru! Dzięki temu stają się sprzymierzeńcem osób będących na diecie, gdyż dodają ciekawego smaku, nie przynosząc pustych kalorii.Nie zawiera chemii, nie zawiera żadnych dodatków.

Właściwości jest wiele, a takiej pozytywnej energii i serotoniny nie dostarczy żaden inny owoc!

Jakie zastosowanie posiada kakao ?

Kakao przede wszystkim używa się w kuchni ( chociaz ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i leczeniu naturalnym ). Popularne są na całym świecie i korzystają z nich miliony smakoszy. Idealnie nadadzą się do domowych wypieków jako słodki dodatek. Wbrew pozorom to też idealny składnik dań mięsnych, zwłaszcza pieczonych. Nadaje sosom głębi smaku i aromatu oraz delikatnej goryczki.

Jak używać kakao? Przede wszystkim nie należy porównywać surowych kakao z gotowym kakao, jakie można nabyć w supermarkecie. Taki proszek to zmielone, odtłuszczone ziarna, poddane obróbce czyli nie zawierają większości pozytywnych składników. W domowych warunkach ziarna kakaowca należy mielić w młynku lub trzeć na tarce bezpośrednio do jedzenia. Przykładem mogą być lody z taką posypką! Właśnie najbardziej znane ich połączenie, to ze słodkimi deserami. Dwa kontrastowe smaki gorzki i słodki zawsze były ciekawym doznaniem dla kubków smakowych.

U nas dostajesz zmielone i gotowe do użycia proszek, naturalne kakao z Afryki.

Pierwszym, a zarazem najważniejszym pierwiastkiem w kakao jest magnez. Co ciekawe, jest to jeden z najpotrzebniejszych nam minerałów i jednocześnie jeden z najczęściej brakujących. Ma on zbawienny wpływ na serce, mózg i perystaltykę jelit, rozluźnia skurcze menstruacyjne, a także przyczynia się do elastyczności mięśni oraz wytrzymałości kości Kakao naturalne niealkalizowane. Kakao ma postać drobnego proszku, charakteryzującego się gorzkawym smakiem. Kakao jest cenny źródłem flawonoidów mających właściwości antyoksydacyjne. Zawiera również bardzo dużo chromu, wapnia oraz magnezu pozytywnie wpływającego na układ nerwowy naszego organizmu. Może być ono używane jako podstawa do przygotowania kakao do picia czy tabliczki czekolady. Powszechnie stosowane jest również jako dodatek do ciast, deserów czekoladowych.

Ziarna kakaowca są też niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów. W 100 gram ziaren znajduje się 10 gram czystych przeciwutleniaczy, co stanowi zawrotną sumę 10% ich całkowitej wagi. Są to substancje stabilne i bardzo łatwo przyswajalne przez organizm ludzki. Badacze Uniwersytetu Cornell dowiedli także, że kakao w proszku ma niemal dwukrotnie większe stężenie antyoksydantów niż czerwone wino i trzy razy więcej niż zielona herbata.

Kolejnym niezwykle interesującym związkiem chemicznym obecnym w kakao jest fenyloetyloamina, zwana także związkiem chemicznym miłości. Jest to ta sama substancja, co związek wydzielany przez mózg w chwili przyjemności, ekscytacji i podniecenia seksualnego.

Gdy czujemy, że szczęście nas opuszcza i nadchodzi depresja, poziom fenyloetyloaminy w mózgu znacząco się obniża.

Następnym związkiem, którego obecność potwierdza kojące właściwości ziaren kakaowca jest anandamid. Ten neuroprzekaźnik został wyodrębniony z czekolady dopiero w 1996 roku. Wydzielany on jest w szczególności w chwili snu i ogarniającego nas spokoju. Prawdopodobnie dlatego zwany jest związkiem chemicznym błogości.

SUROWE ZIARNA KAKAOWCA są także nazywane naturalnym prozakiem. Właściwości antydepresyjne kakao zostały docenione już przez Majów.

KAKAO DODAWANE DO NAPOJÓW JEST ŁATWO ROZPUSZCZALNE A ZARAZEM NIE TRACI SWOICH CENNYCH WŁAŚCIWOŚCI.

Informacje o produkcie:

w 100 g produktu

wartość kaloryczna: 405 kca

tłuszcze: 11,6 g

węglowodany: 45,6 g

białko: 27,6 g

Cechy:

Nie zawiera laktozy, Nie zawiera glutenu, Nie zawiera cukru, Nie zawiera oleju palmowego, Nie zawiera soi, Nie zawiera orzechów, Nie zawiera substancji zbrylających, Nie zawiera konserwantów, Produkt wegetariański, Produkt wegański, Produkt niesiarkowany, Produkt ekologiczny